پاسخ دو رقم خرما به سطوح مختلف آب در آبیاری قطره‌ای زیرسطحی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه تبریز

2 استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

3 دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

4 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

5 دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

برای بررسی تأثیر مقدار آب در آبیاری قطره­ای زیرسطحی بر کارایی مصرف آب،عملکرد و اجزای عملکرد و تعیین تیمار مناسب آبیاری در دو رقم خرما، آزمایشی به صورت کرت­های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک­­ های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی (1394-1392) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان اجرا گردید. مقدار آب مصرفی در روش آبیاری قطره­ای زیرسطحی در سه ســطح بر اساس 75، 100 و 125 درصد نیازآبی در کرت­های اصلی و  دو رقم  نخل خرمای کبکاب و  خاصی در کرت­های فرعی مقایسه شدند. تجزیه مرکب داده­ها برای دو سال آزمایش نشان داد که در صفات کمی وزن میوه، طول، تعداد میوه در خوشه و عملکرد خرما تفاوت معنا­داری بین سطوح مختلف آب، رقم و اثر متقابل آن­ها شناسایی نشد ولی بین سطوح مختلف آب در صفت کارایی مصرف آب تفاوت معناداری در سطح احتمال 5 درصد مشاهده شد. لذا تیمار 75 درصد نیاز آبی به­دلیل مصرف آب کمتر (به میزان  3/7545 مترمکعب در هکتار)، عملکرد 6284 کیلوگرم در هکتار و کارایی مصرف آب به میزان 833/0 کیلوگرم بر مترمکعب برتر اعلام شد. عملکرد رقم خاصی 6730 کیلوگرم در هکتار بود. تیمارهای 75 درصد نیاز آبی در دو رقم کبکاب و خاصی با کارایی مصرف آب به­ترتیب 804/0 و 862/0 کیلوگرم بر مترمکعب برتری معنی­داری نسبت به دیگر تیمارها داشتند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The reaction of two palm cultivars to different irrigation water levels under a subsurface drip irrigation system

نویسندگان [English]

  • MS Vaez Madani 1
  • A Fakheri Fard 2
  • A Majnooni- Heris 3
  • N Salamati 4
  • H Dehghanisanij 5
1 M.Sc. Graduate, Dept. of Water Eng., Faculty of Agric., Univ. of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Prof., Dept. of Water Eng., Faculty of Agric., Univ. of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Assoc. Prof., Dept. of Water Eng., Faculty of Agric., Univ. of Tabriz, Tabriz, Iran
4 Research Assistant Professor of Agricultural Engineering Research Department, huzestanAgriculturalandNatural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ahvaz, Iran.
5 Scientific Broad Member, Agricultural Engineering Research Institute (AERI), Agricultural Research Education, and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

To evaluate the impact of different irrigation water levels on water use efficiency, yield and yield component of two palm cultivars, a research study was conducted in Behbahan Agricultural Research Station equipped to subsurface drip irrigation system. The study was based on a split plot experiment in randomized complete block design with three replications for two growing season years of 2014 and 2015. The irrigation water was applied in three levels of 75, 100, and 125% of crop water requirement (ETc) as main plot and two palm cultivars of Kabkab and Khasi as sub-main plot. According to the results, there was no any significant difference in weight and length of fruits, number of fruits per cluster, and yield under irrigation water levels and palm cultivars and interaction between them. However, water use efficiency was different significantly between the different irrigation water levels. Accordingly, 75% ETc irrigation treatment by 7545.3 m3/ha water consumption and yield of 6284.2 kg/ha were recommended. Yield of Khasi varieties was 6729.7 kg/ha. Water use efficiency of Kabkab and Khasi cultivars under irrigation treatment of 75% water requirement were 0.804 and 0.862 kg/m3, respectively, which was significantly higher compared to other treatments.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Yield
  • Water use efficiency
  • Palm
  • qualitative and quantitative traits
Ahmed TF, Hashmi HN and Ghumman AR, 2011. Performance assessment of Subsurface Drip irrigation System using pipes of varying flexibility. Mehran Univer-sity Research Engineering & Technology, 30(3): 361-370. [ISSN 0254-7821].
Allen RG, Pereira LS, Raes D and Smith M, 1998. Crop evapotranspiration: Guidelines for computing cropwater requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper 56, Rome, Italy.
Al-Rumaih M and Kassem MA, 2003. The effect of irrigation interval on the yield and quality of palms dates. The The Canadian society for engineering in agricultural, Food and Biological Systems meeting. Montreal, conada: 43-58.
Al-Amoud AI, Fawzi S, Mohammad Saad A, Al-Hamed A and Ahmed M, 2000. reference evapo-transpiration and date palm water use in the Kingdom of Saudi Arabia. International Research Agricul- tural Science and Soil Science (ISSN: 2251-0044), 2(4): 155-169, April 2012. Available online http://www.interes-journals.org/IRJAS
Al-Zaidi AA, Baig M B, Elhag, EA and Al-Juhani MA, 2013. Farmers’ attitude towards the traditional and modern irrigation methods in Tabuk region - King-dom of Saudi Arabia. Chapter 8. in. Science, Policy and Politics of Modern Agricultural System: Global Context to local Dynamics of Sustainable Agriculture. Springer Science+business
AOAC, 1990. Official Methods of Analysis, 15thedn. Washington, D.C.Associationof OfficialAnalyticalChemists.
Darfaoui C, El-Mostafa A and Al-Assiri A, 2010. response to climate change in the Kingdom of Saudi Arabia. A report prepared for FAO-RNE. Available at: Accessed on March 23, 2013.
FAo, 2002. Date palm cultivation. FAoPlant production and protection paper 156 rev. 1. Food and Agriculture organi-zation of the United Nations, Rome, Italy.
FAO, 2009. Food and Agriculture Organization of the United Nations Statistics Division, from http: //faostat3.fao.org/download/Q/QC/E
Foakwa E O, Paterson A, Fowler M, Vieira J, 2008. Particle size distribution and compositional effects on textural properties and appearance of dark chocolates. Food  Engineering ,87,p 181-190
KACST, 2012. Strategic Priorities for agricultural research. King Abdulaziz City for Science and Technology. Ministry of  Economy and Planning, Doc. No. 40P0001-PLN-0001-er01. Kingdom of Saudi Arabia. Accessed on March 28, 2012. Available at: http://nstip.kacst.edu.sa/cs/groups/public/documents/document/edisp/agricul-turetech.pdf
Karami E, 2006. Appropriateness of farmers’ adoption of irrigation methods: The application of AHP model. Agricul-tural Systems, 87:101-119.
Liebenberg PJ and Zaid A, 2002. Date Palm irrigation. Chapter 7. in. Date palm cultivation. Plant Production Pa-per 156 rev.1. Food and Agriculture organization of the United Nations (FAO). Rome, Italy.
Phene CJ, 1995. Sustainability and potential of subsurface drip irrigation. In; Proc. 5th int. Microirrigation Congress,
Sivanappan RK, 1998. ”Low cost micro irrigation system for all crops and all farmers” In: Proceedings of Workshop Micro irrigation and Sprinkler irrigation systems April 1998 at New Delhi. Organized by Central Board of Irrigation and Power, Edited by CVJ Verma, Pp.. IV-15-IV-20.