اثر مایه زنی باکتریهای آزادکننده پتاسیم در تأمین پتاسیم گوجه فرنگی در بستر شن- موسکویت و شناسایی جدایه های کارآمد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

2 استادیار بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

3 دانشیار شیمی و حاصلخیزی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

توجه به باکتریهای آزادکننده پتاسیم بهدلیل نیاز بالای گیاهان به عنصر پتاسیم و نقش آن هست. بر همین
،S12-3 ،S11-2 ،S10-3 ،S6-6 ،S5-9 ،S5- اساس در آزمایشی اقدام به بررسی تأثیر 15 جدایه باکتریایی شامل 5
بر Pseudomonas putida P بههمراه سویه 13 S21-1 ،S20-7 ،S19-2 ،S19-1 ،S17-4 ،S16-3 ،S15-1 ،S14-3 ،S14-1
رشد گوجهفرنگی شد. آزمایش در بستر شن و کانی موسکویت در شرایط استریل انجام گرفت و در طول دوره
رشد سایر عناصر غذایی بهجز پتاسیم از طریق محلول غذایی هوگلند تأمین شد. نتایج این آزمایش نشان داد که
کاربرد این 16 سویه با آنکه روی وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن تر کل و همچنین غلظت و مقدار پتاسیم
ریشه و غلظت و مقدار فسفر اندام هوایی اثر معنیداری نداشت اما بر ارتفاع گیاه در پایان دوره، وزن تر و خشک
ریشه، وزن خشک کل، غلظت و مقدار پتاسیم اندام هوایی و غلظت و مقدار فسفر ریشه گوجهفرنگی اثر معنیدار
48/08 ) بود و نسبت به شاهد بدون باکتری cm) S21- داشت. بهطوریکه بیشترین ارتفاع گیاه مربوط به تیمار 1
6/35 ) بود و غلظت g) S19- 16/56 درصد افزایش نشان داد. همچنین بیشترین وزن خشک کل مربوط به تیمار 1
14/31 بالاترین مقدار بهدست آمد. علاوه بر آن مقدار mg g- با میانگین 1 S10- پتاسیم اندام هوایی در تیمار 3
78/68 بیشترین بود که نسبت به شاهد بدون باکتری 70 mg pot- با میانگین 1 S10- پتاسیم اندام هوایی برای 3
درصد افزایش داشت. شناسایی مولکولی و بیوشیمیایی جدایههای کارآمد و برتر نشان داد که همگی آنها متعلق
هستند. Pseudomonas به جنس

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Inoculation Effects of Potassium Releasing Bacteria on K Nutrition of Tomato in Sand-Muscovite Medium and Identification of Efficient Isolates

نویسندگان [English]

  • O Madani 1
  • MR Sarikhani 2
  • S Oustan 3
چکیده [English]

Attention to the potassium releasing bacteria is due to high demand of plants to this
element. Therefore, in this study the effects of 15 bacterial isolates (S5-5, S5-9, S6-6, S10-3,
S11-2, S12 -3, S14-1, S14-3, S15-1, S16-3, S17-4, S19-1, S19-2, S20-7 and S21-1) and
Pseudomonas putida strain P13 on the growth and potassium nutrition of tomato were
assessed. The experiment was performed under sterile condition in a bed of sand and
Muscovite and other nutrients, except potassium, during the growing season were supplied
through Hoagland solution. The results showed that the application of the 16 isolates didn't
affect the wet and dry weight of shoot and the concentration and content of root potassium but
the plant height, wet and dry weight of root, total dry weight of plant, concentration and
content of shoot potassium and the concentration and content of root phosphorus significantly
increased in some isolates in comparison to the un-inoculated treatment. The highest height of
the plant with an increase of 16.56% compared to the uninoculated control was observed in
the isolate S21-1 (48.08 cm). The highest total dry weight of plant was measured with the
strain S19-1 (6.35 g pot-1) and maximum concentration of potassium in shoot (14.3 mg g-1)
was observed in the isolate S10-3. The most content of the shoot potassium (78.67 mg pot-1)
gained in isolate S10-3 which in comparison with the non-bacterial control showed an
increase of 70 %. Molecular and biochemical identification results (16S rDNA) showed that
efficient isolates belonged to the genus Pseudomonas.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Potassium Releasing Bacteria
  • Potassium
  • Growth index
  • Tomato
  • Mica