تأثیر شدت نور و شوری کلرید سدیم بر رشد شاخ و برگ و جذب برخی عناصر ترخون فرانسوی (Artemisia dracunculus L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

شوری از مهم‌ترین عوامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان می‌باشد. شدت نور نیز از عوامل تأثیر‌گذار بر واکنش گیاهان به این تنش می‌باشد. برای ارزیابی اثر شدت نور و شوری کلرید سدیم بر عملکرد و غلظت برخی عناصر در گیاه ترخون فرانسوی آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده با دو سطح نور (50 و 100 درصد) به‌عنوان فاکتور اصلی و پنج سطح شوری (0، 20، 40، 60 و 80 میلی‌‌مولار) کلرید سدیم به‌عنوان فاکتور فرعی در چهار تکرار با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در محیط کشت بدون خاک به اجرا در آمد. در مرحله شروع گل‌دهی گیاهان برداشت شدند و وزن‌تر و خشک شاخساره و غلظت برخی عناصر اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد افزایش شوری و کاهش شدت نور منجر به کاهش وزن تر و خشک شد. با افزایش کلرید سدیم محلول غذایی به بیش از 20 میلی‌مولار، غلظت سدیم برگ افزایش یافت که این افزایش در شرایط سایه بیشتر از نور کامل بود. در شرایط سایه، غلظت یون پتاسیم با افزایش شوری در ابتدا ثابت باقی ماند و سپس کاهش یافت. با افزایش شوری، غلظت کلرید برگ در گیاهان افزایش یافت. روند افزایش کلرید در بافت برگ در گیاهان واقع در سایه بیشتر از گیاهان واقع در نور کامل بود. شوری منجر به کاهش غلظت نیتروژن برگ شد و این کاهش در شرایط سایه، شدیدتر بود. در شرایط سایه، شوری باعث کاهش غلظت فسفر برگ شد. در شوری بالاتر از 20 میلی‌مولار، غلظت کلسیم برگ کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Light Intensity and NaCl Salinity on Yield and Uptake of Some Elements in French Tarragon (Artemisia dracunculus L.)

نویسندگان [English]

  • Mohammad Ghoily Kylaneh
  • S Jalal Tabatabaie
  • Sahebali Bolandnazar
چکیده [English]

Salinity is the most important factor limiting plant growth; light intensity is also a prominent factor affecting the response of plants to salinity stress. In order to investigate the effects of light intensity and salinity on yield and concentrations of some elements of tarragon plant, an experiment was carried out. The experiment was laid out in split plots with a randomized complete blocks design at 4 replications in soilless culture. Treatments  consisted of two light intensities as main plots and five NaCl levels (0, 20, 40, 60 and 80 mM) as subplots. At the beginning of flowering, plants were harvested and shoot fresh and dry weights and elements concentrations were measured. The results showed that the salinity increase and in light intensity decrease led to shoot fresh yield and dry weight decrease. With increase of salinity more than 20 mM sodium chloride in solution, sodium concentration in leaves increased and this increment in shade was more than that in full light conditions. In the shadow conditions, first, increasing salinity caused K+ concentration to remain constant; then it decreased. Salinity reduced leaf nitrogen concentration, which was more pronounced in lower light conditions. Leaf P concentration was reduced under saline conditions. Salinity levels higher than 20 mM led to leaf calcium concentration to be reduced. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Light intensity
  • Mineral Nutrients
  • salinity
  • Tarragon
  • Yield