Document Type : Research Paper
Authors
Abstract
Keywords
زمینهها و سازوکارهای مدیریت آب کشاورزی در دشت تبریز
جواد حسین زاد1*، فاطمه کاظمیه2 ، اکرم جوادی3 و هوشنگ غفوری4
تاریخ دریافت: 31/01/90 تاریخ پذیرش: 27/04/91
1-دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2- دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیتمدرس
3- دانشجوی سابق کارشناسی ارشد توسعه روستایی گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
4- دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی دانشکده جغرافیا دانشگاه تبریز
Email: J.Hosseinzad@tabrizu.ac.i* مسئول مکاتبه
چکیده
آب عامل و محرک اصلی کشاورزی در جهان به شمار می رود. علیرغم محدودیت منابع آبی در اکثر مناطق، گزارشها حاکی از آن است که فعالیتهای کشاورزی حدود 70 درصد آب مصرفی در سطح جهان را به خود اختصاص داده است. بدیهی است شناخت مسائل و مشکلات مدیریت منابع آب و ارائه سازوکارها میتواند گامی مؤثر در جهت بهبود مدیریت منابع آب و در نتیجه باعث توسعه کشاورزی باشد. در این مطالعه زمینهها و سازوکارهای مدیریت آب کشاورزی در منطقه دشت تبریز که یکی از مناطق مهم کشاورزی استان آذربایجانشرقی است مورد بررسی قرار گرفته است، ابتدا به طبقهبندی مشکلات و عوامل مؤثر بر مدیریت منابع آب پرداخته شد و در مرحله بعد، شاخصهای مدیریت آب کشاورزی شناسایی شدند. برای کاهش تعداد شاخصها به تعداد کمتر از سازوکارهای اساسی و شاخصهای مؤثر، از تحلیل عاملی استفاده شد. عدم تناسب بین تعداد چاههای بهرهبرداری و مساحت زمین زیر کشت، شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع و افت سطح آب زیرزمینی به عنوان اولویتهای اول تا سوم مشکلات مدیریت آب کشاورزی منطقه شناخته شدند. همچنین نتایج نشان داد که حدود 61 درصد از تغییرات واریانس کل مدیریت آب کشاورزی به وسیله سه عامل آبهای سطحی و زیرزمینی عمیق و نیمه عمیق تبیین میشود. بنابراین، کاهش میزان تخلیه چاهها و استفاده بهینه از آبهای سطحی در جهت افزایش سطح زیر کشت آبی در مدیریت منابع آبی منطقه موثر خواهد بود.
واژههای کلیدی: تحلیل عاملی، شاخصهای مدیریت آب کشاورزی، دشت تبریز، مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی.
Agricultural Water Management Basis and Mechanisms in Tabriz Plain
J Hosseinzad1*, F Kazemiyeh2, A Javadi3 and H Ghafouri4
Received: 20 April 2011 Accepted: 17 July 2012
1-Assoc. Prof., Dept. of Agric. Economics, Faculty of Agric., Univ. of Tabriz, Iran.
2- Ph.D. Student, Dept. of Agric. Extension and Education, Faculty of Agric., Univ. of Tarbiat Modares, Iran.
3- Former M.Sc Student, Dept. of Agric. Economics, Faculty of Agric., Univ. of Tabriz, Iran.
4- M.Sc. Student, Dept. of Geography, Univ. of Tabriz, Iran.
* Corresponding Author E-mail: J.Hosseinzad@tabrizu.ac.ir
Abstract
Water is the main stimulus factor for farming in the world. In spite of the limitation of the water resources in most areas, reports claim that agricultural activities allocates 70 percent of the used water on the world; therefore, the top responsible people in this economic field should consider finding ways and methods of adjusting and utilizing water consumption. Quite obviously, being well aware of the problems of water resources management and presenting the effective solutions may be an effective step forward to improve the management of water resources and consequently develops sustainable agriculture. For this purpose, the basis and mechanism of agricultural water management in Tabriz plain as one of the most important areas of farming in East Azarbaijan is being studied. In this study, first problems and effective factors in agricultural water management were classified. At the second stage, management indices of agricultural water were recognized. To reduce the number of indices smaller than the fundamental mechanisms and effective indices, factor analysis has been used. According to experts opinion, the imbalance between the operating wells and the area of the fields under cultivation, salinity of the groundwater due to irregular usage of this resource and drawdown of groundwater are known as the first three prior problems of agricultural water management of the region. Also, according to the viewpoints of the farmers, drawdown of groundwater, unawareness of the farmers of the importance of the groundwater and reduction of average discharge of the wells are the first three prior problems of the agricultural water management in the region. The results indicated that 61 percent of the variance of the total water management indices has been defined by factors of surface and ground water. Therefore, reducing water extracted from the wells and optimum use of surface water for extending irrigated farms will be effective in water resources management of the region.
Keywords: Agricultural water management indices, Agricultural water management problems, Factor analysis, Tabriz plain.
مقدمه
آب از دیرباز مهم ترین عامل توسعه به خصوص توسعه بخش کشاورزی در جهان بوده است. انسانها در دوران اولیه زندگی، نزدیک رودخانهها و منابع آب تجمع کرده و آب مورد نیاز فعالیتهای کشاورزی، که میتوان آن را نخستین دخالت بشر در طبیعت دانست، از منابع آب رودخانهها و چشمهها تأمین میکردند. هر چند منابع آب موجود در کره زمین زیاد است، اما 5/96 درصد این منابع شور و متعلق به آب اقیانوسها است (چاو و همکاران 1988). مقدار بسیار محدودی آب شیرین سطحی و زیرزمینی به طور مستقیم از سوی انسان مورد استفاده قرار میگیرد. افزون بر آن، کمی بیش از 76/1 درصد از آبهای کره زمین به صورت بلورها یا رودخانههای یخی از دسترس خارج شده و آنچه باقیمانده در عمق زمین ذخیره شده است (عزیزی 1380).
قرار گرفتن کشور ایران در اقلیم خشک و نیمه خشک از یک طرف و افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش تقاضا برای آب در بخشهای مختلف از سوی دیگر منجر به بروز مشکلاتی برای تأمین تقاضای رو به رشد آب شده است. این مشکلات در بخش کشاورزی که بیش از 93 درصد آب قابل استحصال کشور در آن مصرف میشود شدیدتر است. از لحاظ نظری شکاف موجود میبایستی با افزایش عرضه، تعدیل تقاضا و یا هر دوی اینها پر شود. لیکن در عمل از آنجا که عمده منابع قابل استحصال در طرف عرضه قبلاً بهرهبرداری شده است و افزایش بیشتر عرضه محدود و با هزینه بسیار زیادی همراه است، بنابراین مدیریت تقاضا برای کنترل مصرف و بهرهبرداری کارآمد از آب مناسب و قابل دسترس ضروری به نظر میرسد (حسین زاد 1383).
با توجه به نقش آب در فعالیتهای کشاورزی دشتهای کم آب کشور و تأثیری که کمبود آب بر آنها دارد میتوان دریافت که بهترین گزینه برای دوام و پایداری فعالیتهای کشاورزی در آینده استفاده علمی از آب است. دشت تبریز هم به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی استان آذربایجان شرقی از این قضیه مستثنی نیست. زندگی بیشتر مردم در دشت تبریز به فعالیتهای کشاورزی وابسته است که اکثر این فعالیتها بدون آب امکانپذیر نیست. بنابراین شناخت مسائل و مشکلات مدیریت منابع آب و ارائه سازوکارهای مناسب در دشت تبریز نیز میتواند گامی مؤثر در جهت بهبود مدیریت منابع آب و توسعه کشاورزی آن منطقه باشد. وسعت منطقه مورد مطالعه حدود 100000 هکتار است. کل اراضی زراعی این منطقه در حدود 33000 هکتارمیباشد. منابع آب مورد استفاده در دشت تبریز جهت مصارف کشاورزی شامل منابع آب سطحی و زیرزمینی میباشد. بر اساس مشاهدات و بررسیهای انجام شده در این منطقه از جمله عوامل محدود کننده میتوان به محدودیت آب، محدودیت خاک، محدودیت دانش فنی کشاورزان اشاره نمود. منابع آب اصلیترین عامل محدودیت توسعه کشاورزی در دشت تبریز میباشد. کمبود منابع آب بخصوص در فصل تابستان از مشکلات عمده اراضی فاریاب و بهرهبرداری مناسبتر از این اراضی محسوب میگردد. در این خصوص کیفیت آب آبیاری نیز یکی از محدودیتهای فعالیتهای کشاورزی دشت تبریز است (بینام 1378). بنابر اهمیت موضوع مطالعات متعددی در این زمینه انجام گرفته که به نمونه های زیر می توان اشاره کرد:
صبوحی و همکاران (1386) در مطالعهای موردی به ارزیابی راهکارهای مدیریت منابع آب زیرزمینی، در دشت نریمانی در استان خراسان پرداختند. در این مطالعه راه کارهای مختلف مدیریت منابع آب زیرزمینی مقایسه گردید. نتایج نشان داد که راه کار بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی و سیاست مالیاتی، نسبت به گزینههای دیگر امکان رسیدن به بهرهبرداری پایدار از آبهای زیرزمینی را فراهم میکند. محمدی (1386) در مطالعهای به تحلیل زمینهها و سازوکارهای مدیریت آب کشاورزی در شهرستان زرین دشت استان فارس پرداخته است. نتایج نشان داد که افت سطح آب زیرزمینی، شورشدن منابع آب زیرزمینی در اثر مصرف بیرویه از این آبها، تبخیر بیش از حد آب در مسیر کانال، خاکی بودن کانالها با راندمان پایین انتقال آب، شور بودن آب آبیاری، قطعه قطعه بودن اراضی، اولویتهای مشکلات در زمینههای منبع آبیاری، انتقال آب و مصرف در سطح مزرعه توسط کشاورزان را در منطقه مورد مطالعه تشکیل داده است. از دیگر پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه میتوان به مطالعات فرزامپور (1380)، پورزند (1381)، سیار ایرانی (1383)، نوری اسفندیاری (1385)، میرزائی و همکاران (1386)، فورست (2002)، هیون و همکاران (2002)، سیا و همکاران (2003)، ماریولیکس (2007) و نامارا و همکاران (2010) اشاره کرد.
با عنایت به ضرورت موضوع و این که تاکنون مطالعه جامع و کاملی در این زمینه در منطقه دشت تبریز صورت نگرفته است، سعی شد این مقوله در این منطقه مورد مطالعه قرار گیرد. در این راستا ابتدا مشکلات و عوامل موثر در مدیریت منابع آب شناسایی و سپس به شناسایی شاخصهای مدیریت آب پرداخته شد. بنابراین هدف این مقاله، شناسایی شاخصها، مشکلات و عوامل مؤثر بر مدیریت منابع آب دشت تبریز میباشد.
مواد و روشها
آگاهی از اولویت مشکلات مدیریت منابع آب، یکی از عوامل مهم در ارائه سازوکارها جهت مدیریت آب کشاورزی میباشد. بدین منظور سؤالهایی طراحی و در اختیار پاسخگویان (کشاورزان و کارشناسان) قرار گرفت و اولویتبندی مشکلات مدیریت آب کشاورزی و عوامل مؤثر بر آن بر اساس ضریب تغییر[1] (CV) بدست آمده انجام میگیرد[2]. از روش ضریب تغییرات که گاهی آن را عامل ویلیامسون[3] نیز مینامندبرای سنجش این که تا چه حد مقدار یک متغیر به طور نامتعادل توزیع شده است، استفاده میشود. ضریب تغییرات با استفاده از رابطه [1] محاسبه میشود (منصورفر 1388).
[1]
در رابطه فوق، عبارتست از مقدار یک متغیر برای یک فرد خاص، میانگین متغیر (مشکلات و عوامل مؤثر) و تعداد افراد میباشد. مقدار بالای ضریب تغییر نشاندهنده نابرابری بیشتر در توزیع متغیر مورد نظر میباشد. ضریب تغییرات شاخصی از پراکندگی است و مقدار کمتر آن به معنی توافق آراء و افکار یا دیدگاههای مخاطبان نسبت به مقوله مورد سنجش است. مقولهای که مورد توافق بیشتر طبقات مختلف کشاورزان و کارشناسان باشد از اهمیت بالاتری برخوردار است.
در این مطالعه تعدادی از شاخصها پردازش شده و به تعداد کمتری از سازههای زیربنایی و شاخصهای مؤثر کاهش مییابند. برای انجام این کار از روش آماری چند متغیره تحلیل عاملی[4] استفاده گردید. تحلیل عاملی (برخلاف رگرسیون چندگانه و تحلیل تشخیصی که در آن یک یا چند متغیر وابسته و تعداد زیادی متغیر مستقل وجود دارد) روشی هم وابسته بوده که در آن کلیه متغیرها به طور همزمان مـدنظرقرارمیگیرند. هدف اصلی این روش، کاهش دادن تعداد متغیرها به منظور توانایی تفسیر دادهها است. برای این منظور از تکنیک تحلیل عاملی اکتشافی بر اساس روش تجزیه به مؤلفههای اصلی[5] (PC) استفاده میگردد. متغیرهای جدید فاقد همبستگی با همدیگر بوده و مستقل از هم هستند. در انجام تحلیل عاملی مراحل زیر طی میشود:
ابتدا تشخیص مناسببودن دادهها برای تحلیل عاملی با استفاده از آمارههای [6] و آزمون بارتلت انجام میگیرد. دامنه بین صفر تا یک بوده و هر چقدر این آماره به یک نزدیکتر باشد به همان میزان روایی نمونه نیز بالاتر است. وقتی مقدار بزرگتر از 6/0 باشد به راحتی میتوان تحلیل عاملی کرد و هرچقدر این مقدار بیشتر باشد کفایت نمونهبرداری بیشتر خواهد بود. با توجه به معنیدار بودن آزمون بارتلت میتوان نتیجه گرفت که تفکیک عاملها به درستی انجام شده است. در مرحله بعد برای تعیین تعداد عاملهای معنیدار از معیار مقادیر ویژه استفاده می شود که از ماتریس همبستگی حاصل میشود. همبستگی هر متغیر با هر عامل بار عاملی نامیده میشود. واریانس تبیین شده توسط هر عامل برابر است با مجموع مجذور بارهای عاملی آن. این واریانس مقدار ویژه نامیده میشود. معمولا عاملهایی انتخاب میشوند که مقدار ویژه آنها از یک بیشتر باشد. برای بدست آوردن مطلوبترین راه حل که به آسانترین شیوه قابل تفسیر باشد، محور عاملهای حاصل از تحلیل اولیه معمولا چرخش داده میشوند. در بین روشهای چرخش عاملها، روش واریماکس[7] عمومیت بیشتری داشته و کاربرد آن فراوانتر است. در این روش چرخش، چون تعداد متغیرهایی که بارهای[8] قوی در یک عامل دارد کمینه میگردد، تفسیر عاملها سادهتر است. بار عاملی اندازه همخوانی بین یک متغیر و یک عامل است. بارها همان بردارهای ویژه ناشی از ماتریس همبستگی بین دادهها است. متغیرهایی که بار عاملی آنها بزرگتر از 5/0 باشند به عنوان بارهای عاملی معنیدار استخراج میگردند. پس از دوران عاملها، از طریق انتساب متغیرها به عاملها به استنتاج مفهومی پرداخته میشود (هومن، 1385).
جامعه آماری این تحقیق را دو گروه کارشناسان و روستاهای دشت تبریز تشکیل دادند. جامعه آماری کارشناسان را 30 نفر از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجانشرقی، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان تبریز، مراکز خدمات روستایی دهستانهای منطقه مورد مطالعه و سازمان آب منطقهای تشکیل دادند. جامعه آماری روستاها را 39 روستا که در منطقه دشت تبریز قرار دارند تشکیل داده است. بخش اعظمی از آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق مراجعه حضوری به کارشناسان و روستاها و تکمیل پرسشنامه در سال 1388 و بخش دیگر از طریق مطالعات کتابخانهای، مراجعه به سازمان آب منطقهای و مدیریت جهاد کشاورزی فراهم شد.
نتایج و بحث
بررسیهای اولیه نشان داد که اکثر کارشناسان (7/66 درصد) معتقد بودند که دشت تبریز با مسأله کم آبی به میزان زیاد روبرو است. طبق نظر کارشناسان، کمبود بارندگی و خشکسالی به عنوان علت اصلی کم آبی منطقه شناخته شد و بعد از آن به ترتیب اتلاف آب در سطح مزرعه، بهره برداری نامناسب از منابع و اتلاف در مسیر انتقال آب در اولویتهای بعدی قرار گرفتند.
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان
به منظور آگاهی از اولویت مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان، تعداد بیست و هشت گویه به شرح جدول 1 به کارشناسان ارائه گردید. همانطوری که در جدول 1 مشاهده میشود عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت، شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع و افت سطح آب زیرزمینی به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم در زمینه مشکلات منبع آب از دیدگاه کارشناسان شناخته شدند. پر پیچ و خم بودن کانالها، رویش گیاهان هرز در طول مسیر کانال و کمک به اتلاف آب در مسیر کانال و مسیرهای تردد بین مزارع افراد مختلف نیز به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم مشکلات در زمینه انتقال آب هستند. در زمینه مصرف در سطح مزرعه نیز سه مشکل استفاده از روشهای آبیاری سنتی، قطعه قطعه بودن اراضی و شوربودن آب آبیاری به عنوان اولویتهای اول تا سوم قرار گرفتند.
جدول 1- نتایج اولویت بندی مشکلات مدیریت آب کشاورزی در سه زمینه از دیدگاه کارشناسان در دشت تبریز
زمینه |
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت |
5467/0 |
6667/3 |
1491/0 |
1 |
|
شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع |
6915/0 |
9333/3 |
1758/0 |
2 |
|
افت سطح آب زیرزمینی |
7184/0 |
0333/4 |
1781/0 |
3 |
منبع آب |
کاهش دبی چاهها |
7112/0 |
6667/3 |
1939/0 |
4 |
عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی |
7279/0 |
5667/3 |
2041/0 |
5 |
|
عدم رعایت فاصله مناسب بین چاهها |
7184/0 |
0333/3 |
2368/0 |
6 |
|
حفر غیر مجاز چاههای عمیق و تاثیر آن بر چاههای نیمه عمیق و از بین رفتن چاههای سطحی |
8683/0 |
9333/2 |
2960/0 |
7 |
|
حفر بیرویه چاه و عدم رعایت حریم بین چاهها |
9499/0 |
8333/2 |
3353/0 |
8 |
|
نشست کردن زمین به علت کاهش آب سفرههای زیرزمینی |
7944/0 |
70/1 |
4673/0 |
9 |
|
انتقال آب |
پر پیچ و خم بودن کانالها |
5714/0 |
8667/2 |
1993/0 |
1 |
رویش گیاهان هرز در طول مسیر کانال و کمک به اتلاف آب در مسیر کانال |
6815/0 |
1333/3 |
2175/0 |
2 |
|
مسیرهای تردد بین مزارع افراد مختلف |
6397/0 |
2667/2 |
2822/0 |
3 |
|
خاکی بودن کانالها با راندمان پائین انتقال آب |
9994/0 |
3667/3 |
2968/0 |
4 |
|
ریختن زباله در مسیر کانالها |
9855/0 |
1667/3 |
3112/0 |
5 |
|
سوراخ شدن لولههای انتقال آب |
6074/0 |
90/1 |
3197/0 |
6 |
|
فاصله زیاد کانال از مبدا کانال تا محل مصرف در مزرعه |
8087/0 |
3667/2 |
3417/0 |
7 |
|
عبور وسایل حمل و نقل و ماشینآلات از روی کانالها و سوراخ شدن کانالهای خاکی |
8193/0 |
1333/2 |
3841/0 |
8 |
|
تبخیر بیش از حد آب در مسیر کانال |
8976/0 |
2333/2 |
4019/0 |
9 |
|
ظرفیت کم کانالها نسبت به حجم آب ورودی به کانال و هدر رفتن آب |
9613/0 |
20/2 |
4369/0 |
10 |
|
شیب نامناسب کانالها و در نتیجه فرسایش سریع کانالها |
9732/0 |
1333/2 |
4562/0 |
11 |
|
مشکلات مالکیت اراضی کشاورزی |
1666/1 |
4667/2 |
4729/0 |
12 |
|
مصرف در سطح مزرعه |
استفاده از روشهای آبیاری سنتی |
7611/0 |
20/4 |
1812/0 |
1 |
قطعه قطعه بودن اراضی |
7761/0 |
1333/4 |
1878/0 |
2 |
|
شور بودن آب آبیاری |
7915/0 |
1667/4 |
1899/0 |
3 |
|
عدم آگاهی کشاورزان از نیاز آبی گیاهان |
9322/0 |
40/3 |
2742/0 |
4 |
|
شور بودن اراضی آبیاری |
1351/1 |
7667/3 |
3014/0 |
5 |
|
آبیاری در زمانهای نامناسب و کم تاثیر |
0283/1 |
3333/3 |
3085/0 |
6 |
|
نامسطح بودن اراضی آبیاری |
2077/1 |
30/2 |
5251/0 |
7 |
جدول 2 نیز اولویتبندی مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی را از دیدگاه کارشناسان در حالت کلی نشان میدهد. طبق نظر کارشناسان، عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت، شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع، افت سطح آب زیرزمینی، استفاده از روشهای آبیاری سنتی و قطعه قطعه بودن اراضی به عنوان اولویتهای اول تا پنجم مشکلات مدیریت آب کشاورزی منطقه شناخته شدهاند.
جدول2- نتایج اولویت بندی کلی مشکلات مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان در دشت تبریز
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت |
5467/0 |
*6667/3 |
1491/0 |
1 |
شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بی رویه از این منابع |
6915/0 |
9333/3 |
1758/0 |
2 |
افت سطح آب زیرزمینی |
7184/0 |
0333/4 |
1781/0 |
3 |
استفاده از روشهای آبیاری سنتی |
7611/0 |
20/4 |
1812/0 |
4 |
قطعه قطعه بودن اراضی |
7761/0 |
1333/4 |
1878/0 |
5 |
شور بودن آب آبیاری |
7915/0 |
1667/4 |
1899/0 |
6 |
کاهش دبی چاهها |
7112/0 |
6667/3 |
1939/0 |
7 |
پر پیچ و خم بودن کانالها |
5714/0 |
8667/2 |
1993/0 |
8 |
عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی |
7279/0 |
5667/3 |
2041/0 |
9 |
رویش گیاهان هرز در طول مسیر کانال و کمک به اتلاف آب در مسیر کانال |
6815/0 |
1333/3 |
2175/0 |
10 |
عدم رعایت فاصله مناسب بین چاهها |
7184/0 |
0333/3 |
2368/0 |
11 |
عدم آگاهی کشاورزان از نیاز آبی گیاهان |
9322/0 |
40/3 |
2742/0 |
12 |
مسیرهای تردد بین مزارع افراد مختلف |
6397/0 |
2667/2 |
2822/0 |
13 |
حفر غیر مجاز چاههای عمیق و تاثیر آن بر چاههای نیمه عمیق و از بین رفتن چاههای سطحی |
8683/0 |
9333/2 |
2960/0 |
14 |
خاکی بودن کانالها با راندمان پائین انتقال آب |
9994/0 |
3667/3 |
2968/0 |
15 |
شور بودن اراضی آبیاری |
1351/1 |
7667/3 |
3014/0 |
16 |
آبیاری در زمانهای نامناسب و کم تاثیر |
0283/1 |
3333/3 |
3085/0 |
17 |
ریختن زباله در مسیر کانالها |
9855/0 |
1667/3 |
3112/0 |
18 |
سوراخ شدن لولههای انتقال آب |
6074/0 |
90/1 |
3197/0 |
19 |
حفر بیرویه چاه و عدم رعایت حریم بین چاهها |
9499/0 |
8333/2 |
3353/0 |
20 |
فاصله زیاد کانال از مبدا کانال تا محل مصرف در مزرعه |
8087/0 |
3667/2 |
3417/0 |
21 |
عبور وسایل حمل و نقل و ماشینآلات از روی کانالها و سوراخ شدن کانالهای خاکی |
8193/0 |
1333/2 |
3841/0 |
22 |
تبخیر بیش از حد آب در مسیر کانال |
8976/0 |
2333/2 |
4019/0 |
23 |
ظرفیت کم کانالها نسبت به حجم آب ورودی به کانال و هدر رفتن آب |
9613/0 |
20/2 |
4369/0 |
24 |
شیب نامناسب کانالها و در نتیجه فرسایش سریع کانالها |
9732/0 |
1333/2 |
4562/0 |
25 |
نشست کردن زمین به علت کاهش آب سفرههای زیر زمینی |
7944/0 |
70/1 |
4673/0 |
26 |
مشکلات مالکیت اراضی کشاورزی |
1666/1 |
4667/2 |
4729/0 |
27 |
نامسطح بودن اراضی آبیاری |
2077/1 |
30/2 |
5251/0 |
28 |
* 6667/3، میانگین نظرات کشاورزان در مورد سوال پرسش شده میباشد. نظرات خیلی کم با نمره 1، کم با نمره 2، متوسط با نمره 3، زیاد با نمره 4 و خیلی زیاد با نمره 5 مشخص شده است.
عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان
برای بررسی عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی تعداد دوازده گویه به شرح جدول 3 مطرح شد و از کارشناسان خواسته شد که میزان اهمیت هر یک از مقولهها را بیان کنند. سپس اولویتبندی با توجه به ضریب تغییرات بدست آمده، انجام شد. همان طوری که
در جدول 3 مشاهده میشود، سیاستهای حمایتی دولت، مشارکت کشاورزان در زمینههای بهرهبرداری از آب و نگهداری از کانالها، اعتبارات دریافتی جهت بهبود سیستمهای آبیاری به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم در زمینه عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان شناخته شدند.
جدول 3- نتایج اولویتبندی عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کارشناسان در دشت تبریز
عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
سیاستهای حمایتی دولت |
5833/0 |
2667/4 |
1367/0 |
1 |
مشارکت کشاورزان در زمینههای بهرهبرداری از آب و نگهداری از کانالها |
6065/0 |
3333/4 |
1399/0 |
2 |
اعتبارات دریافتی جهت بهبود سیستم آبیاری |
7303/0 |
1333/4 |
1767/0 |
3 |
مقدار و نحوه محاسبه آب بها |
6989/0 |
8333/3 |
1823/0 |
4 |
مهارت و تخصص کارشناسان |
7849/0 |
2667/4 |
1839/0 |
5 |
وجود تشکلهای آب بران |
7184/0 |
6333/3 |
1977/0 |
6 |
روابط بین کشاورزان |
7581/0 |
6667/3 |
2067/0 |
7 |
نامناسببودن قیمت آب |
8339/0 |
8333/3 |
2175/0 |
8 |
جلوگیری از حفر بیرویه چاههای جدید |
9248/0 |
20/4 |
2202/0 |
9 |
درآمد حاصل از محصولات کشاورزی |
8469/0 |
80/3 |
2229/0 |
10 |
نوع مالکیت آب |
8137/0 |
40/3 |
2393/0 |
11 |
بیمه محصولات کشاورزی |
0306/1 |
20/3 |
3221/0 |
12 |
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کشاورزان
جهت آگاهی از اولویت مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی، تعداد بیست و هشت گویه به شرح جدول 4 به کشاورزان ارائه گردید. در این جدول اولویتبندی مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی در سه زمینه منبع آب، انتقال آب و مصرف در سطح مزرعه از دیدگاه کشاورزان نشان داده شده است. همانطوریکه در جدول 4 مشاهده میشود افت سطح آب زیرزمینی، عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی و کاهش دبی چاهها به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم در زمینه مشکلات منابع آب از دیدگاه کشاورزان شناخته شدند. خاکی بودن کانالها با راندمان پائین انتقال آب، پر پیچ و خم بودن کانالها، فاصله زیاد کانال از مبدا تا محل مصرف در مزرعه نیز به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم مشکلات در زمینه انتقال آب هستند. در زمینه مصرف در سطح مزرعه نیز سه مشکل شور بودن آب آبیاری، شور بودن خاک اراضی و استفاده از روشهای آبیاری سنتی به عنوان اولویتهای اول تا سوم قرار گرفتند.
جدول 4- نتایج اولویتبندی مشکلات مدیریت آب کشاورزی در سه زمینه از دیدگاه کشاورزان در دشت تبریز
زمینه |
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
منبع آب |
افت سطح آب زیرزمینی |
7542/0 |
0513/4 |
1816/0 |
1 |
عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی |
7472/0 |
6795/3 |
2031/0 |
2 |
|
کاهش دبی چاهها |
7161/0 |
5128/3 |
2039/0 |
3 |
|
عدم رعایت فاصله مناسب بین چاهها |
7337/0 |
8590/2 |
2566/0 |
4 |
|
شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع |
8730/0 |
3974/3 |
2570/0 |
5 |
|
حفر غیر مجاز چاههای عمیق و تاثیر آن بر چاههای نیمه عمیق و از بین رفتن چاههای سطحی |
7816/0 |
4231/2 |
3226/0 |
6 |
|
عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت |
8465/0 |
5641/2 |
3301/0 |
7 |
|
حفر بیرویه چاه و عدم رعایت حریم بین چاهها |
9078/0 |
5256/2 |
3594/0 |
8 |
|
نشست کردن زمین به علت کاهش آب سفرههای زیرزمینی |
7867/0 |
6538/1 |
4757/0 |
9 |
|
انتقال آب |
خاکی بودن کانالها با راندمان پائین انتقال آب |
8891/0 |
2564/3 |
2730/0 |
1 |
پر پیچ و خم بودن کانالها |
7634/0 |
5897/2 |
2948/0 |
2 |
|
فاصله زیاد کانال از مبدا کانال تا محل مصرف در مزرعه |
8202/0 |
2821/2 |
3594/0 |
3 |
|
رویش گیاهان هرز در طول مسیر کانال و کمک به اتلاف آب در مسیر کانال |
9531/0 |
6410/2 |
3609/0 |
4 |
|
تبخیر بیش از حد آب در مسیر کانال |
8744/0 |
4103/2 |
3628/0 |
5 |
|
سوراخ شدن لوله های انتقال آب |
6265/0 |
7051/1 |
3674/0 |
6 |
|
ریختن زباله در مسیر کانالها |
0248/1 |
7436/2 |
3735/0 |
7 |
|
مسیرهای تردد بین مزارع افراد مختلف |
9191/0 |
4231/2 |
3793/0 |
8 |
|
مشکلات مالکیت اراضی کشاورزی |
0024/1 |
5385/2 |
3949/0 |
9 |
|
ظرفیت کم کانالها نسبت به حجم آب ورودی به کانال و هدر رفتن آب |
8371/0 |
1154/2 |
3957/0 |
10 |
|
عبور وسایل حمل و نقل و ماشین آلات از روی کانالها و سوراخ شدن کانالهای خاکی |
7857/0 |
9231/1 |
4086/0 |
11 |
|
شیب نامناسب کانالها و در نتیجه فرسایش سریع کانالها |
9602/0 |
0128/2 |
4770/0 |
12 |
|
مصرف در سطح مزرعه |
شور بودن آب آبیاری |
9444/0 |
9359/3 |
2399/0 |
1 |
شور بودن خاک اراضی |
1455/1 |
4231/3 |
3346/0 |
2 |
|
استفاده از روشهای آبیاری سنتی |
8348/0 |
3462/2 |
3558/0 |
3 |
|
قطعه قطعه بودن اراضی |
0372/1 |
8333/2 |
3661/0 |
4 |
|
عدم آگاهی کشاورزان از نیاز آبی گیاهان |
9222/0 |
4872/2 |
3708/0 |
5 |
|
آبیاری در زمانهای نامناسب و کم تاثیر |
7926/0 |
9103/1 |
4149/0 |
6 |
|
نامسطح بودن اراضی آبیاری |
1880/1 |
0641/2 |
5756/0 |
7 |
اولویتبندی مسائل و مشکلات مدیریت آب از دیدگاه کشاورزان نیز در جدول 5 نشان داده شده است. طبق نظر کشاورزان، افت سطح آب زیرزمینی، عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی، کاهش دبی چاهها، شور بودن آب آبیاری و عدم رعایت فاصله مناسب بین چاهها به عنوان اولویتهای اول تا پنجم مشکلات مدیریت آب کشاورزی در منطقه شناخته شدهاند.
جدول 5- نتایج اولویتبندی کلی مشکلات مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کشاورزان
مسائل و مشکلات مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
افت سطح آب زیرزمینی |
7542/0 |
0513/4 |
1816/0 |
1 |
عدم آگاهی کشاورزان از میزان اهمیت آبهای زیرزمینی |
7472/0 |
6795/3 |
2031/0 |
2 |
کاهش دبی چاهها |
7161/0 |
5128/3 |
2039/0 |
3 |
شور بودن آب آبیاری |
9444/0 |
9359/3 |
2399/0 |
4 |
عدم رعایت فاصله مناسب بین چاهها |
7337/0 |
8590/2 |
2566/0 |
5 |
شور شدن منابع آب زیرزمینی در اثر برداشت بیرویه از این منابع |
8730/0 |
3974/3 |
2570/0 |
6 |
خاکی بودن کانالها با راندمان پائین انتقال آب |
8891/0 |
2564/3 |
2730/0 |
7 |
پر پیچ و خم بودن کانالها |
7634/0 |
5897/2 |
2948/0 |
8 |
حفر غیر مجاز چاههای عمیق و تاثیر آن بر چاههای نیمه عمیق و از بین رفتن چاههای سطحی |
7816/0 |
4231/2 |
3226/0 |
9 |
عدم تناسب بین تعداد چاههای افراد و میزان زمین زیر کشت |
8465/0 |
5641/2 |
3301/0 |
10 |
شور بودن اراضی آبیاری |
1455/1 |
4231/3 |
3346/0 |
11 |
استفاده از روشهای آبیاری سنتی |
8348/0 |
3462/2 |
3558/0 |
12 |
حفر بیرویه چاه و عدم رعایت حریم بین چاهها |
9078/0 |
5256/2 |
3594/0 |
13 |
فاصله زیاد کانال از مبدا کانال تا محل مصرف در مزرعه |
8202/0 |
2821/2 |
3594/0 |
13 |
رویش گیاهان هرز در طول مسیر کانال و کمک به اتلاف آب در مسیر کانال |
9531/0 |
6410/2 |
3609/0 |
14 |
تبخیر بیش از حد آب در مسیر کانال |
8744/0 |
4103/2 |
3628/0 |
15 |
قطعه قطعه بودن اراضی |
0372/1 |
8333/2 |
3661/0 |
16 |
سوراخ شدن لولههای انتقال آب |
6265/0 |
7051/1 |
3674/0 |
17 |
عدم آگاهی کشاورزان از نیاز آبی گیاهان |
9222/0 |
4872/2 |
3708/0 |
18 |
ریختن زباله در مسیر کانالها |
0248/1 |
7436/2 |
3735/0 |
19 |
مسیرهای تردد بین مزارع افراد مختلف |
9191/0 |
4231/2 |
3793/0 |
20 |
مشکلات مالکیت اراضی کشاورزی |
0024/1 |
5385/2 |
3949/0 |
21 |
ظرفیت کم کانالها نسبت به حجم آب ورودی به کانال و هدر رفتن آب |
8371/0 |
1154/2 |
3957/0 |
22 |
عبور وسایل حمل و نقل و ماشین آلات از روی کانالها و سوراخ شدن کانالهای خاکی |
7857/0 |
9231/1 |
4086/0 |
23 |
آبیاری در زمانهای نامناسب و کم تاثیر |
7926/0 |
9103/1 |
4149/0 |
24 |
نشست کردن زمین به علت کاهش آب سفرههای زیرزمینی |
7867/0 |
6538/1 |
4757/0 |
25 |
شیب نامناسب کانالها و در نتیجه فرسایش سریع کانالها |
9602/0 |
0128/2 |
4770/0 |
26 |
نامسطح بودن اراضی آبیاری |
1880/1 |
0641/2 |
5756/0 |
27 |
عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کشاورزان
برای بررسی عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی تعداد دوازده گویه به شرح جدول 6 مطرح شد و از کشاورزان خواسته شد که میزان اهمیت هر یک از مقولهها را بیان کنند. سپس اولویتبندی با توجه به ضریب تغییرات بدست آمده، انجام شد. همانطوریکه در جدول 6 مشاهده میشود، سیاستهای حمایتی دولت، مشارکت کشاورزان در زمینههای بهرهبرداری از آب و نگهداری از کانالها، اعتبارات دریافتی جهت بهبود سیستم آبیاری به ترتیب به عنوان اولویتهای اول تا سوم در زمینه عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کشاورزان شناخته شدند.
جدول 6- نتایج اولویتبندی عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی از دیدگاه کشاورزان
عوامل مؤثر بر مدیریت آب کشاورزی |
انحراف معیار |
میانگین |
ضریب تغییرات |
اولویت |
سیاستهای حمایتی دولت |
5788/0 |
2821/4 |
1352/0 |
1 |
مشارکت کشاورزان در زمینههای بهرهبرداری از آب و نگهداری از کانالها |
6136/0 |
3205/4 |
1420/0 |
2 |
اعتبارات دریافتی جهت بهبود سیستم آبیاری |
7367/0 |
0513/4 |
1818/0 |
3 |
روابط بین کشاورزان |
6760/0 |
5641/3 |
1897/0 |
4 |
مهارت و تخصص کارشناسان |
8088/0 |
2436/4 |
1906/0 |
5 |
درآمد حاصل از محصولات کشاورزی |
7498/0 |
7821/3 |
1982/0 |
6 |
جلوگیری از حفر بیرویه چاههای جدید |
8525/0 |
8846/3 |
2194/0 |
7 |
نوع مالکیت آب |
7158/0 |
1410/3 |
2279/0 |
8 |
نامناسب بودن قیمت آب |
7670/0 |
7821/2 |
2757/0 |
9 |
مقدار و نحوه محاسبه آب بها |
7367/0 |
2821/2 |
3228/0 |
10 |
بیمه محصولات کشاورزی |
0559/1 |
2308/3 |
3268/0 |
11 |
وجود تشکلهای آببران |
8958/0 |
2821/2 |
3925/0 |
12 |
نتایج تحلیل عاملی شاخصهای مدیریت آب کشاورزی
مقدار برای مجموعه شاخصهای مدیریت آب کشاورزی 61/0 بدست آمد. بنابراین میتوان گفت تعداد نمونهها برای تحلیل عاملی مناسب بودند. مقدار آزمون بارتلت نیز، 7/75 بدست آمد که در سطح یک درصد معنیدار بود. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تفکیک عاملها به درستی انجام شده و متغیرهای هر عامل همبستگی ریشهای بالایی با یکدیگر دارند. در جدول 7، ضرایب اشتراک هر یک از شاخص ها به روش تحلیل مؤلفههای اصلی در مرحله اولیه نشان داده شده است.
جدول 7- نتایج ضرایب اشتراک هر یک از شاخصها بر اساس تجزیه به مؤلفههای اصلی
مؤلفهها |
مرحله اولیه |
خروجی (ضرایب) اشتراک) |
درصد اراضی آبی از کل سطح زیر کشت |
1 |
576/0 |
نسبت آبدهی چاههای عمیق به تعداد چاههای عمیق |
1 |
71/0 |
نسبت آبدهی چاههای نیمه عمیق به تعداد چاههای نیمه عمیق |
1 |
598/0 |
میزان تخلیه سالانه چاههای عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی |
1 |
656/0 |
میزان تخلیه سالانه چاههای نیمه عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی |
1 |
598/0 |
نسبت زمینهای آبی به بهرهبردار |
1 |
570/0 |
درصد چاههای آب فعال به کل چاههای آب |
1 |
248/0 |
درصد اراضی زراعی آبی استفادهکننده از آبیاری سطحی به کل اراضی آبی |
1 |
785/0 |
نسبت آبدهی نهرها به تعداد نهرها |
1 |
776/0 |
جدول 8، تعداد عاملهای معنیدار را نشان میدهد. در مجموع 3 عامل برای مجموعه شاخصهای مدیریت آب کشاورزی معنیدار شدند، چون مقدار ویژه آنها از یک بیشتر بود. چنانچه جدول 8 نشان میدهد 3 عامل، حدود 61 درصد تغییرات واریانس کل را تبیین میکنند.
جهت روشن شدن ماهیت عاملهای استخراج شده و در نتیجه امکان نامگذاری آنها، نحوه بارگیری مجموعه شاخصهای اولیه در جدول 9 نشان داده شده است.
جدول 8- نتایج تجزیه به عاملها، مقادیر ویژه و درصد تبیین واریانس آنها از مجموعه شاخصهای مدیریت آب کشاورزی در تحلیل عاملی |
||||||||
قبل از چرخش محورها |
|
بعد از چرخش محورها |
|
|||||
|
مقادیر ویژه |
% واریانس |
%واریانس تجمعی |
|
مقادیر ویژه |
%واریانس |
% واریانس تجمعی |
|
1 |
458/2 |
317/27 |
317/27 |
|
45/2 |
225/27 |
225/27 |
|
2 |
79/1 |
888/19 |
205/47 |
|
758/1 |
528/19 |
753/46 |
|
3 |
267/1 |
078/14 |
282/61 |
|
308/1 |
529/14 |
282/61 |
|
4 |
956/0 |
627/10 |
910/71 |
|
|
|
|
|
5 |
762/0 |
469/8 |
378/80 |
|
|
|
|
|
6 |
609/0 |
765/6 |
144/87 |
|
|
|
|
|
7 |
534/0 |
934/5 |
077/93 |
|
|
|
|
|
8 |
432/0 |
802/4 |
879/97 |
|
|
|
|
|
9
|
191/0 |
121/2 |
100 |
|
|
|
|
|
جدول 9- نتایج بارگیری عاملهای استخراجی از مجموعه شاخصهای مدیریت آب کشاورزی بعد از چرخش محورها
مؤلفهها |
عاملها |
||
1 |
2 |
3 |
|
درصد اراضی آبی از کل سطح زیر کشت |
289/0 |
674/0 |
196/0 |
نسبت آبدهی چاههای عمیق به تعداد چاههای عمیق |
022/0- |
841/0 |
049/0- |
نسبت آبدهی چاههای نیمه عمیق به تعداد چاههای نیمه عمیق |
009/0 |
059/0 |
771/0 |
میزان تخلیه سالانه چاههای عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی |
382/0 |
683/0- |
206/0 |
میزان تخلیه سالانه چاههای نیمه عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی |
263/0 |
294/0 |
666/0- |
نسبت زمینهای آبی به بهرهبردار |
740/0 |
087/0- |
119/0- |
درصد چاههای آب فعال به کل چاههای آب |
298/0- |
106/0- |
385/0- |
درصد اراضی زراعی آبی استفادهکننده از آبیاری سطحی به کل اراضی آبی |
861/0 |
141/0 |
152/0 |
نسبت آبدهی نهرها به تعداد نهرها |
878/0 |
050/0- |
040/0- |
پس از دوران عاملها، از طریق انتساب متغیرها به عاملها به استنتاج مفهومی پرداخته شد. برای این منظور هر یک از مجموعه متغیرهایی که بر یک عامل تعلق گرفتهاند، مفهومی عام تعیین شد و به تفسیر آنها پرداخته شد. جدول 10، استنتاج مفهومی عاملهای مدیریت آب کشاورزی را نشان میدهد.
جدول 10-نتایج استنتاج مفهومی عاملهای مدیریت آب کشاورزی و سهم هر یک از آنها از واریانس کل
شماره عامل |
عامل |
مقدار ویژه |
درصد مقدار ویژه |
درصدی از کل عاملها |
1 |
عامل آبهای سطحی |
46/2 |
32/27 |
58/44 |
2 |
عامل چاههای عمیق |
79/1 |
89/19 |
45/32 |
3 |
عامل چاههای نیمه عمیق |
27/1 |
08/14 |
97/22 |
جمع کل |
|
|
29/61 |
100 |
در عاملهای مدیریت آب کشاورزی شاخصهایی که دارای بار عاملی بزرگتر از 5/0 بودند شناسایی شدند. در عامل اول مدیریت آب که حدود 3/27 درصد از تغییرات واریانس کل را تبیین میکند، شاخصهای درصد اراضی زراعی آبی استفاده کننده از آبیاری سطحی به کل اراضی آبی، نسبت آبدهی نهرها به تعداد نهرها و نسبت زمینهای آبی به بهرهبرداران دارای بار عاملی بزرگتر از 5/0 بودند. این عامل تحت عنوان عامل آبهای سطحی نامگذاری شد. در عامل دوم مدیریت آب کشاورزی نیز شاخصهای نسبت آبدهی چاههای عمیق به تعداد چاههای عمیق، درصد اراضی آبی از کل سطح زیر کشت و میزان تخلیه سالانه چاههای عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی دارای بار عاملی بزرگتر از 5/0 بودند که تحت عنوان عامل چاههای عمیق نام گرفت. این عامل حدود 9/19 درصد از تغییرات واریانس کل را تبیین میکند. عامل چاههای نیمه عمیق به عنوان عامل سوم مدیریت آب کشاورزی در نظر گرفته شد که حدود 1/14 درصد از تغییرات واریانس کل را تبیین میکند. در این عامل شاخصهای نسبت آبدهی چاههای نیمه عمیق به تعداد چاههای نیمه عمیق و میزان تخلیه سالانه چاههای نیمه عمیق به ازای هر ده هکتار اراضی آبی دارای بار عاملی بزرگتر از 5/0 بودند.
نتایج بدست آمده در مورد مشکلات مدیریت منابع آب تا حدود زیادی با نتایج بدست آمده از مطالعه محمدی (1386) همخوانی داشته است. همچنین صبوحی (1386) نیز در مطالعه خود نتیجه گرفته بود راهکار بهرهبرداری صحیح از آبهای زیرزمینی نسبت به گزینههای دیگر امکان رسیدن به بهرهبرداری پایدار را فراهم میکند که با نتایج بدست آمده در این مطالعه مطابقت دارد.
با توجه به اهمیت منابع آب زیرزمینی از دید کارشناسان و کشاورزان پیشنهاد میشود در حفظ و تغذیه سفرههای آب زیرزمینی کوشش و اهتمام لازم به عمل آید. در این زمینه افزایش آگاهی کشاورزان از اهمیت آبهای زیرزمینی از طریق استفاده از بروشورهای ترویجی، تلویزیون، رادیو و سایر وسایل ارتباط جمعی، کلاسهای آموزشی و ... میتواند مفید واقع شود. رفع مشکلات و نارساییهای کانالهای سنتی از طرق مختلف مانند کنترل علفهای هرز و مبارزه با آنها پیش از گسترش و شیوع آنها، تغییر کانالهای خاکی به کانالهای بتنی میتواند به بهبود انتقال آب کمک نماید. با توجه به اتلاف زیاد آب در روشهای سنتی آبیاری که در منطقه رایج است بنابراین به منظور افزایش راندمان آبیاری، استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار ضروری به نظرمیرسد. بدین منظور تشویق و آگاه ساختن کشاورزان از مزایای این سیستمها از یک طرف و حمایت های مالی و اعتباری از جانب ارگانهای ذیربط از سوی دیگر به این امر کمک میکند.
با توجه به ارتباط بین مدیریت آب و توسعه کشاورزی، کاهش میزان تخلیه چاهها و استفاده بهینه از آبهای سطحی در جهت افزایش سطح زیر کشت آبی موجبات بهبود مدیریت منابع آبی در منطقه را به دنبال خواهد داشت.
با توجه به اولویت دادن کارشناسان و کشاورزان به امر مشارکت در مدیریت آب کشاورزی میتوان با مشارکت دادن کشاورزان در امر مدیریت آب و واگذاری مسئولیتهای مختلف به خود آنها، مسئولیتپذیری بهرهبرداران را افزایش داده و آن ها را در امر مدیریت آب سهیم کرد. بسترسازی لازم برای ایجاد تشکلهایی مانند تعاونیهای آببران میتواند در مشارکت گروهی کشاورزان نقش اساسی را ایفا کرده و به عنوان بازوهای فکری و اجرایی سازمانهای ذیربط در تحقق هر چه بهتر و سریعتر مدیریت آب عمل کنند.
منابع مورد استفاده
بینام، 1378. مطالعات مرحله اول دشت تبریز. مهندسین مشاور قدس نیرو. جلد دوم، وزارت نیرو.
پورزند ا، 1381. بهبود مدیریت مصرف آب اولین گام برای دستیابی به امنیت غذایی. صفحههای 467- 455 مجموعه مقالات یازدهمین سمینار کمیته ملی آبیاری و زهکشی. 25 الی 26 آبان، تهران.
حسین زاد ج، 1383. تعیین روش مناسب قیمتگذاری آب در بخش کشاورزی (مطالعه موردی سد و شبکه علویان). رساله دکتری، دانشکده کشاورزی، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه تهران.
سیار ایرانی ک، 1383. ضرورت اهمیت بهینهسازی مصرف آب کشاورزی و تغییر مدیریت تقسیم و توزیع آب از دولتی به خصوصی. صفحههای 199-196 مجموعه مقالات اولین همایش بررسی مشکلات شبکههای آبیاری، زهکشی و مصرف بهینه آب کشاورزی. 9 الی 10 خرداد، تهران.
صبوحی م، سلطانی غ و زیبایی م، 1386. ارزیابی راهکارهای مدیریت منابع آب زیرزمینی (مطالعه موردی دشت نریمانی در استان خراسان). علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، سال یازدهم، شماره اول (ب). صفحههای 475 تا 484.
عزیزی ج، 1380. پایداری آب کشاورزی. فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال نهم، شماره 36. صفحههای 113 تا 136.
فرزام پور ا، 1380. بررسی چالشهای مدیریت آب کشور. برنامه و بودجه، سال ششم، شماره 8-7. صفحههای 58 تا 122.
محمدی ی، 1386. تحلیل زمینهها و سازوکارهای مدیریت آب کشاورزی در شهرستان زریندشت، استان فارس. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، انتشارات دانشگاه تهران، تهران.
منصورفر ک، 1388. روشهای آماری. دانشگاه تهران.
نوری اسفندیاری ا، 1385. چالشها و راهکارهای مدیریت مالی بخش آب. مجله برنامه و بودجه، شماره 64، صفحههای 3 تا 37.
هومن ح ع، 1385. تحلیل دادههای چند متغیری در پژوهش رفتاری. چاپ دوم، انتشارات پیک فرهنگ، تهران.
Chow VT, Maidment DR and Mays LW, 1988. Applied Hydrology. Mc Graw Hill.
Cia X, McKinney DC and Rosegrant MW, 2003. Sustainability analysis for irrigation water management in the Aral Sea region. Agricultural Systems 1043-1066.
Forrest TI, 2002. Principles of On-Farm Water Management. Cooperative Extension Services, Institute of Food and Agriculture Sciences, University of Florida. Florida.
Heaven S, Koloskov GB, Lock AC and Tanton TW, 2002. Water Resource Management in the Aral Basin: A River Basin Management Model for Syr Darya. Natural Resources and Infrastructure Division, United Nation, Santiago Chile.
Mariolakos I, 2007. Water resources management in the framework of sustainable development. Desalination 213: 147-151.
Namara RE, Hanjra MA, Castillo GE, Munk Ravnborg H, Smith L and Van Koppen B, 2010. Agricultural water management and poverty linkages. Agricultural Water Management 97(4): 520-527.