TY - JOUR ID - 520 TI - تأثیر پساب شهری تصفیه شده و نیتروژن بر عملکرد کمی، کیفیت دانه¬ ذرت شیرین و برخی ویژگی-های خاک در منطقه یاسوج JO - دانش آب و خاک JA - WS LA - fa SN - 2008-5133 AU - فریدونی, محمدجواد AU - فرجی, هوشنگ AU - اولیایی, حمیدرضا AD - Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 23 IS - 3 SP - 43 EP - 56 KW - پساب KW - عملکرد کمی KW - کیفیت دانه KW - نیتروژن KW - ویژگی¬های خاک DO - N2 - برای ارزیابی اثر استفاده از  پساب و نیتروژن بر عملکرد کمی، کیفیت دانه­­ ذرت شیرین (Zea mays L. saccharata) و برخی ویژگی­های خاک، آزمایشی به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سال 1388، در مزرعه­ تحقیقاتی در شهر یاسوج انجام شد. عامل اصلی آزمایش شامل آبیاری با پساب در 5 سطح [آبیاری با آب معمولی بدون پساب در کل فصل رشد (1I)؛ نیمه‌ اول فصل رشد گیاه آبیاری با پساب و ادامه فصل رشد گیاه آبیاری با آب معمولی (2I)؛ عکس تیمار 2I (3I)؛ آبیاری یک در میان با آب معمولی و پساب (4I)؛ آبیاری با پساب در کل فصل رشد (5I)] و عامل فرعی شامل نیتروژن در سه سطح (0=0N، 80=80N و 160=160N کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) بود. نتایج نشان داد که تأثیر پساب و نیتروژن بر صفات عملکرد بلال و دانه­ کنسروی معنی­دار گردید. بیشترین عملکرد بلال‌ و دانه­ کنسروی در تیمار 80N5I، به ترتیب معادل 2548 و 1246 گرم در متر مربع بود. کاربرد پساب باعث کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن در تولید ذرت شیرین گردید. تأثیر کود نیتروژن بر غلظت نیتروژن و فسفر دانه­ گیاه معنی­دار گردید. غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم خاک، تحت پساب 5I بیشتر از سایر سطوح آبیاری با پساب بود و اختلاف معنی­داری با سایر سطوح نشان داد. تأثیر پساب بر مقدار کربن آلی و EC خاک معنی‌دار گردید. بیشترین مقدار کربن آلی خاک در سطح پساب 5I معادل 45/0 درصد و کمترین آن در سطح پساب 1I معادل 33/0 درصد بدست آمد. بیشترین مقدار EC خاک در سطح پساب 5I معادل 0/2 دسی‌زیمنس بر متر مشاهده شد. تأثیر پساب بر pH خاک معنی‌دار نگردید.  UR - https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_520.html L1 - https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_520_78ecda1701dff1cded2fda94d70f049c.pdf ER -