%0 Journal Article %T برهمکنش قارچ های میکوریز آربوسکولار و منابع آهن بر ویژگی‌های رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم %J دانش آب و خاک %I دانشگاه تبریز %Z 2008-5133 %A شهسوار, علی %A مقدم, طارق %A زارعی, مهدی %A اصل مشتاقی, الهام %D 2018 %\ 03/21/2018 %V 28 %N 1 %P 83-94 %! برهمکنش قارچ های میکوریز آربوسکولار و منابع آهن بر ویژگی‌های رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم %K آهن %K پایه مکزیکن لایم %K عناصر غذایی %K مرکبات‌ %K همزیستی میکوریزی %R %X به منظور مطالعه اثر قارچ­های میکوریزی، منابع و سطوح مختلف آهن بر رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم (Citrus aurantifolia L)(که ­یکی از پایه­های بسیار مهم مرکبات در مناطق جنوب کشور محسوب می­شوند)، آزمایش گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه فاکتور و چهار تکرار انجام گرفت. فاکتورها شامل قارچ میکوریز در سه سطح (شاهد بدون قارچ میکوریز، Rhizophagus irregularis ، Glomus versiforme)، منابع آهن در دوسطح (کلات آهن و سولفات آهن) و هرکدام از این منابع در3 سطح (0، 5/7 و 15 میلی­گرم آهن بر کیلوگرم)  بود. نتایج نشان داد که برهمکنش قارچ و منابع آهن به­طور مو­ثر­ی باعث بهبود صفات رشدی و غلظت عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز گیاه می­شود. نتایج نشان داد که در تیمارهای مایه­زنی با قارچ، با افزایش سطوح آهن، غلظت عناصر غذایی آهن، روی، مس و منگنز در گیاه افزایش یافته است که احتمالا بدلیل اثرات متعادل کنندگی همزیستی میکوریزی بر غلظت عناصر غذایی در گیاه می­باشد. تیمارهای کاربرد همزمان قارچ با سولفات آهن به­نظر می­رسد که بر روی صفات رشدی مختلف تاثیر مناسب داشته است و به­جای کلات آهن یا در کاهش مصرف آن می­تواند موثر باشد. %U https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_7346_81a1481faf68f714b55ad03863a42a99.pdf