@article { author = {Sharifmand, M and Sepehr, E and Bybordi, A}, title = {Evaluation of Nutritional Status of Squash through Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) and Deviation from Optimum Percentage (DOP) Methods in Khoy}, journal = {Water and Soil Science}, volume = {29}, number = {3}, pages = {137-149}, year = {2019}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5133}, eissn = {2717-3755}, doi = {}, abstract = {      Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) and deviation from optimum percentage (DOP) method are from important methods for interpretation of the results of chemical analysis and diagnosis of nutritional status of plants. In order to evaluate the nutritional status of squash (Lagenaria Vulgaris) through DRIS and DOP and to determine DRIS norms for this crop, 122 leaf samples were collected from squash fields in Khoy and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu and B were analyzed. The squash fields were divided into high and low yielding groups. The DRIS norms were calculated from high yielding fields’ data. The mean of nutrient concentration in high yielding fields were selected as norms for the calculation of DOP indices. Too, Results showed that there were significantly differences between high and low yielding fields in terms of nutrients concentration and their ratios. Sufficiency ranges of nutrients concentration in squash leaves were determined as 2/7-4/0, 0/32-0/46, 3/3-4/6, 1/3-1/9 and 0/53-0/78 for N, P, K, Ca and Mg and 155-206, 116-154, 49/5-66/7, 10/9-15/4 and 57/4-70/8 mg/kg for Fe, Mn, Zn, Cu and B respectively. Based on DRIS and DOP indices, potassium and zinc had the most negative indices among macro and micro nutrients, respectively. DRIS and DOP nutritional balance indices (NBI) in low yielding fields were greater than zero indicating nutritional imbalances in these fields.}, keywords = {DOP,DRIS,Nutritional Status,Squash}, title_fa = {ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای کدو با روش‌های تلفیقی تشخیص و توصیه ((DRIS و انحراف از درصد بهینه DOP)) در منطقه خوی}, abstract_fa = {     سیستم تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) و روش انحراف از درصد بهینه (DOP) از روش­های مهم برای تفسیر نتایج تجزیه شیمیایی برگ و تشخیص وضعیت تغذیه­ای گیاهان می­باشد. به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه­ای کدو (Lagenaria Vulgaris) با استفاده از روش DRIS و DOP و تعیین نرم­های دریس برای این محصول، نمونه­های برگ از 122 مزرعه کدو در شهرستان خوی جمع­آوری و غلظت­های عناصر غذاییB ،Cu ،Zn ،Mn ،Fe ،Mg ،Ca ،K ،P  ،N تعیین شدند. مزارع با توجه به عملکرد به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تقسیم گردیدند. نرم­ها و شاخص­های DRIS محاسبه شدند. میانگین غلظت عناصر غذایی در مزارع کدو با عملکرد بالا به عنوان ارقام مرجع برای محاسبه شاخص­های DOP استفاده شد. نتایج نشان داد بین مزارع با عملکرد بالا و پایین از لحاظ غلظت عناصر غذایی و نسبت­های آنها تفاوت معنادار وجود دارد و دامنه کفایت غلظت عناصر غذایی در برگ کدو برای عناصر  N،P ،K ،Ca ،Mg به ترتیب: ۷/۲-۰/۴، ۳۲/۰-۴۶/۰، ۳/۳-۶/۴، ۳/۱-۹/۱، ۵۳/۰-۷۸/۰ درصد و برای عناصر Fe ،Mn ،Zn ،Cu ،B به ترتیب: ۱۵۵-۲۰۶، ۱۱۶-۱۵۴، ۵/۴۹-۷/۶۶، ۹/۱۰-۴/۱۵، ۴/۵۷-۸/۷۰ میلی­گرم بر کیلوگرم به­دست آمد. براساس شاخص­های DRIS و DOP  عناصر پتاسیم و روی منفی­ترین شاخص­ها را داشتند. شاخص­های تعادل تغذیه­ای DRIS و DOP در مزارع با عملکرد پایین بزرگتر از صفر به­دست آمد که نشان­دهنده عدم تعادل عناصر غذایی در این مزارع  می­باشد.}, keywords_fa = {کدو,وضعیت تغذیه‌ای,DOP,DRIS}, url = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_9542.html}, eprint = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_9542_9bd0e5e8372b82081b5ba77a3b8d7add.pdf} }