@article { author = {Haghighi, M and Kafi, M and Taghavi, TS and Kashi, AK and Savabeghi, GhR}, title = {Effect of Humic Acid on N, P and Stress Indicators of Lettuce Polluted by Cadmium}, journal = {Water and Soil Science}, volume = {20}, number = {1}, pages = {87-98}, year = {2010}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5133}, eissn = {2717-3755}, doi = {}, abstract = {Information is still scarce about exposure to toxic heavy metal in Iran. The attempt was made to studyabout the prevention effect of humic acid (HA) on Cd absorption by lettuce (Lactusa sativa) Afactorial CRD experiment was conducted in hydroponic system with 7 replications. Treatments were:control (no additions), HA (0, 100 and 1000 mgL-1), and Cd (0, 2 and 4 mgL-1) . Cd uptake along withenzyme activities, superoxide dismutase (SOD), peroxidase (POD), proline and biomass of lettuce weremeasured. A significant increase in SOD and POD activity and proline content were observed withincreasing cadmium. Cd content increased together with biomass and organic acid decreased in plantsreceived cadmium. The POD activity increased up to 8 and 53% and SOD to 66 and 106 and prolinecontent to 39 and 119% with 2 and 4 mgL-1 of cadmium respectively. HA did not affect P and prolinecontent. HA decreased the toxic effects of Cd through optimizing SOD , POD activity and freshweight. Therefore, adding HA to lettuce plants stressed by Cd can alleviate the toxic effect ofcadmium}, keywords = {Cadmium,Humic acid,Lettuce,Nitrogen,Peroxidase,Phosphorous,Superoxid Dismutase}, title_fa = {تاثیر اسید هومیکبر جذب نیتروژن، فسفر و شاخصهای تنش در کاهوی آلوده به کادمیوم}, abstract_fa = {اطلاعات در مورد سمیت فلزات سنگین در ایران محدود است. در این تحقیق اثر بازدارندگی اسید هومیک بر جذب کادمیوممطالعه شد. آزمایش فاکتوریل در شرایط کشت بدون خاک در قالب طرح کاملاً تصادفی (Lactusa sativa) توسط گیاه کاهوبا ۳ غلظت صفر، ۲ و ۴ میلی گرم بر لیتر و اسید هومیک با سه غلظتصفر، (CdCl با ۷ تکرار طرح ریزی شد. کادمیوم ( 2۱۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر به محلول غذایی اضافه شد. اثرات کادمیوم و هومیک اسید بر جذب کادمیوم و به دنبال آنتغییر فعالیت آنتی اکسیدانهای پرکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز، پرولین، اسید آلی، محتوای کادمیوم، نیتروژن، فسفر وزیتوده گیاه بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش غلظت کادمیوم باعث افزایشفعالیت پرکسیداز،سوپراکسیددیسموتاز و افزایش غلظت پرولین شد. با افزایش کادمیوم در محیط کشت، غلظت آن در بافت گیاه افزایشیافت وزیتوده و اسید آلی گیاه را کاهش داد. به طور متوسط در غلظتهای ۲ و ۴ میلی گرم بر لیتر کادمیوم فعالیت پرکسیداز بهترتیب ۸ و ۵۳ درصد، فعالیت سوپراکسیددیسموتاز ۶۶ و ۱۰۶ درصد و غلظت پرولین ۳۹ و ۱۱۹ درصد نسبت به شاهدافزایشنشان داد اما غلظت اسیدهای آلی ۱۸ و ۳۰ درصد کاهشیافت. با افزودن اسید هومیک به محلول غذایی تغییری درغلظت فسفر و پرولین مشاهده نشد اما اثرهای متقابل کاربرد کادمیوم و اسید هومیک نشان داد فعالیت آنتی اکسیدانها و وزنگیاه تعدیل شد. بنابراین افزودن اسید هومیک به محلول غذایی از جذب کادمیوم ممانعت میکند و تنشبه گیاه وارد نمیشود.}, keywords_fa = {اسید هومیک,پرکسیداز,سوپراکسید دیسموتاز,کاهو,کادمیوم,فسفر,نیتروژن}, url = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_1296.html}, eprint = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_1296_e030c8a5df7e89f7890813f695a137da.pdf} }