@article { author = {Karimi, N and Sadraddini, AA and Nazemi, AH and Farsadizadeh, D and Hossienzadeh Dalir, A and Dehghani, F}, title = {Effects of Deficit Irrigation on Yield and Growth of Greenhouse Cucumber}, journal = {Water and Soil Science}, volume = {20}, number = {1}, pages = {15-25}, year = {2010}, publisher = {University of Tabriz}, issn = {2008-5133}, eissn = {2717-3755}, doi = {}, abstract = {In order to investigate the effects of deficit irrigation on greenhouse grown cucumber, anexperiment was performed in randomized complete design with employing of 4 irrigationtreatments and 3 replications at the Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd,Iran. Irrigation with restoring 100% of the soil moisture depletion at each water application as thefirst treatment (T1), restoring its 80% at the second treatment (T2), and 60% and 40% at the third(T3) and fourth (T4) treatments, respectively, were considered. The amount of water used in eachgrowth stage was effective on yield. The results showed that there was a direct relation between theamount of irrigation water and yield. Variance analysis of the results showed that the effects ofirrigation treatments on growth and yield were significant. The more the volume of irrigation waterdecreased, the more the yield, water use efficiency, plant height, leaf area and soil water ECdecreased, while the chlorophyll amount increased. Maximum water use efficiency, 69.7 kg m-3,was recorded in T1. According to the results, deficit irrigation may not be recommended because ofsignificant reduction in yield due to cucumber sensitivity to water deficit. Saving in water, however,due to efficiency improvement is possible. The results showed that, the amount of waterconsumption in irrigation system of Yazd greenhouses is about 55- 60% higher than waterrequirement of the cucumber plants. For sever water shortage in the region, application of deficitirrigation after the crop yield stage to minimize the yield reduction i`s recommended or other deficitirrigation methods may be employed for this purpose.}, keywords = {Cucumber,Deficit Irrigation,Greenhouse,Water Requirement,Water Use Efficiency,Yield}, title_fa = {تاثیر کم آبیاری روی رشد و عملکرد خیار گلخانه ای}, abstract_fa = {به منظور بررسی اثر کم آبیاری روی خیار کاشت شده در گلخانه، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد به انجام رسید. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از میزان نیاز آبی. در این آزمایش (T4) % و 40 (T3) %60 ،(T2) % و آبیاری به مقادیر 80 (T آبیاری به مقدار نیاز آبی گیاه ( 1 T عملکرد میوه تحت تاثیر حجم آب مصرفی، در هر مرحله از رشد قرار گرفت. به طوری که بیشترین عملکرد در تیمار 1 بدست آمد. نتایج نشان داد که یک تناسب مستقیم بین محصول تولید شده و مقدار آب T و کمترین عملکرد در تیمار 4 دریافت شده وجود دارد. تجزیه آماری نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر رشد و عملکرد معنیدار میباشد. باکاهش مقدار آب آبیاری عملکرد، کارائی مصرف آب، ارتفاع بوته، سطح برگ و هدایت الکتریکی محلول خاک کاهش و T 69 کیلوگرم میوه بر مترمکعب آب مصرفی در تیمار 1 / کلروفیل برگ افزایش یافت. بیشترین کارایی مصرف آب برابر 7 حاصل گردید. با توجه به نتایج حاصله و حساسیت خیار گلخانهای به کمبود آب و کاهش معنیدار عملکرد در مقابلکاهش آب آبیاری، اعمال کمآبیاری توصیه نمیشود ولی صرفهجویی در مصرف آب با کاهش تلفات آب و افزایش - راندمان آبیاری امکانپذیر است. نتایج نشان می دهد که مقادیر آب مصرفی در سیستمهای گلخانهای در یزد حدود 60 55 در صد بیشتر از نیاز واقعی گیاه خیار می باشد. در صورتی که کمبود آب در منطقه جدیتر شود برای کاهش آبمصرفی توصیه میشود که کمآبیاری پس از دوره محصولدهی صورت گیرد یا کمآبیاری به شیوهای اجرا شود که اثر آن روی عملکرد به حداقل برسد.}, keywords_fa = {خیار,عملکرد,کارایی مصرف آب,کم آبیاری,گلخانه,نیاز آبی}, url = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_1291.html}, eprint = {https://water-soil.tabrizu.ac.ir/article_1291_8b3f2a62551cd2ae67d9b34618c480da.pdf} }